fredag 15 januari 2010

Q&A: Batterier och laddning

Mitt batteri håller inte alls så länge som mobiltillverkaren uppger!
Nej, förmodligen inte. De siffrorna ska man ofta ta med en rejäl näve salt. Standbytider på två-tre veckor kan möjligen uppnås på de telefoner med de bästa batterierna som ligger helt stilla på ett bord, i viloläge, med optimal täckning, i 2G-läge.

Vad är det som "drar" batteri då?
Allt som är något annat än det som beskrivs ovan. All användning drar batteri, även att bara aktivera skärmen för att titta på klockan.

De grejerna man inte tänker på men som drar nästan mest är följande:
· Sökning mot en mast (3G mer än 2G), det vill säga att vara uppkopplad mot nätet - det vill säga att ha täckning. Och ju sämre täckning, desto jobbigare för telefonen.
· Mastbyte (du märker oftast inte att telefonen byter mast att vara kopplad mot då det 29 fall av 30 sker "sömlöst)
· Radiolyssnande (kräver konstant sändning och mottagning, precis som ett samtal)

Hur länge måste man ladda ett mobiltelefonbatteri i början?
Det går inte att säga en exakt tid som gäller för alla telefoner (eller tillbehör med inbyggda batterier). En full laddning plus lite till är starkt rekommenderat. Sex timmar räcker gott och väl till de allra flesta produkter.

Hur många laddningar ska man tänka på det här då?
Egentligen räcker det med just första laddningen.



Men på min förra (eller förrförra, eller förrförrförra, eller...) mobil var jag tvungen att dra ur all fabriksladdning, sedan ladda i minst 12/16/24 timmar - och dessutom upprepa det här en tre, fyra gånger.
Absolut. För inte så jättemånga år sedan var det branschstandard att ha NiCa-batterier (nickel-kadmium) - ganska känsliga små leksaker. Idag är det litiumjonbatterier som sportas (skrivs ut Li-Ion på batteriet) och de är inte alls lika bråkiga. Li-Ion-batterier kommer heller inte egentligen att fungera sämre om du slarvar med första laddningen - det är bara du själv som drabbas av att varje laddning räcker kortare.

Hur länge håller ett mobiltelefonbatteri?
De huvudsakliga faktorerna är två: hur många milliamperetimmar (MAh) det har från början, och hur ofta du laddar det. En laddning på en halvtimme äter upp proportionerligt mycket mer av batteriets totala livslängd än en full laddning. Det är som sagt inte skadligt för batteriet, men om du vill att det ska hålla optimal kapacitet i längre än säg ett halvår till ett år, så ladda så sällan som möjligt. Hur många procent man ska ha kvar innan man börjar ladda går inte att rekommendera generellt.

Mitt batteri krånglar / är dåligt - men min telefon är ju alldeles ny!
Vi förutsätter att du inte slarvat med första laddningen, eller började med att koppla in telefonen till datorn. Det kan ju dels vara så att du "leker" en massa med din splitternya telefon; gör inställningar, redigerar kontaktlistan och så vidare...? Sen ska man också tänka på att det tar ofta 20-25 laddningar innan batteriet verkligen når den topp, det förhoppningsvis har i flera månader eller år.

Vad är det för fel med att koppla in den till datorn det första man gör?
Det behöver inte vara fel, men om din telefon sampackats med en aktiv USB-kabel (eller om du köpt en separat) som även laddar telefonen (standard hos t ex SonyEricsson, Samsung och Apple) så, ja, laddas telefonen. Och den ström som letar sig ur din dators USB-port är avsevärt klenare än den du får direkt ur vägguttaget. Gör således din "förstauppladdning" innan du synkar telefonen med din dator.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar